Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΛΑΤΣΙΑ






Ο Προσκοπισμός αποτελεί την  Μεγαλύτερη Μη Κερδοσκοπική, Μη Πολιτική Κίνηση στον κόσμο, αριθμώντας περισσότερα από 18 εκατομμύρια μέλη. Νέοι ηλικίας 7 ετών και άνω αλλά και ενήλικες μπορούν να ενταχτούν στο Προσκοπικό Κίνημα δίνοντας την ευκαιρία στον εαυτό τους να είναι μέλη της μεγάλης Προσκοπικής Οικογένειας.
Την ίδρυση του Προσκοπισμού ονειρεύτηκε και υλοποίησε ο Μπέιτεν Πάουελ στην Αγγλία το 1907. Λίγα χρόνια αργότερα ,  και πιο συγκεκριμένα το 1910, ο Προσκοπισμός αρχίζει να διαδίδεται στον Ελλαδικό χώρο. Το 1913 η Προσκοπική κίνηση κάνει την εμφάνιση της και στην Κύπρο με τα πρώτα της Συστήματα στην Λευκωσία και στην Λεμεσό. Γενικός Αρχηγός της Προσκοπικής Κυπριακής Κίνησης είχε αναλάβει ο Ν. Κλ. Λανίτης.

Αρχίζοντας δειλά-δειλά το 1992 την διάδοση του Προσκοπισμού και στον Δήμο μας πιστεύαμε ότι θα καταφέρουμε να είμαστε ενεργό σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας για αρκετά χρόνια. Αυτό και έγινε. Την ερχόμενη Προσκοπική Χρονιά το 297ον ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΛΑΤΣΙΩΝ  συμπληρώνει 20 επιτυχημένα και παραγωγικά χρόνια δράσης στην περιοχή μας.

Το Σύστημα μας αφού πέρασε από  τις αίθουσες διδασκαλίας του Β΄Δημοτικού Σχολείου Λατσιών, αργότερα σε λυόμενες αίθουσες της Σχολικής Εφορείας Λατσιών ευτυχίσαμε να βρισκόμαστε στην ιδιόκτητη μας εστία (Άντη Περνάρη 2 Λατσιά, Απέναντι από εργοστάσιο ΚΑΛΗΜΕΡΑ). Την χαρά αυτή μας την έδωσε το 2002 το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Λατσιών με την ανέγερση και παραχώρηση του χώρου. Από τότε μέχρι και σήμερα το εκάστωτε Δημοτικό Συμβούλιο στέκετε δίπλα μας και μας βοηθά στην συνέχιση και υλοποίηση του έργου μας. Από την μεριά μας και εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε και περνά από το χέρι μας ώστε να τους βοηθάμε με την εθελοντική μας προσφορά.

Το 297ον ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΛΑΤΣΙΩΝ έχει ενεργά και τα τρία τμήματα που διαθέτει ο Προσκοπισμός, Αγέλη Λυκοπούλων (7-11 ετών), Ομάδα Προσκόπων (11-15 ετών), Κοινότητα Ανιχνευτών (15-18 ετών). Το κάθε τμήμα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ευαισθησίες της κάθε ηλικίας προσαρμόζει το πρόγραμμα του ώστε η μάθηση μέσω της διασκέδασης και του παιχνιδιού  να γίνετε εφικτή.

Η Αγέλη Λυκοπούλων με κύρια  βάση το παιχνίδι και τις δράσεις μαθαίνει στα παιδιά ώστε να σέβονται, να βοηθούν και να εκτιμούν τους μεγαλύτερους και τους ανώτερους τους. Μέσω διαφόρων Πτυχίων δίνονται τα κίνητρα στα παιδιά ώστε να συμμετέχουν πιο ενεργά στο πρόγραμμα. Το ρητό που χρησιμοποιούν είναι το «ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΘΥΜΟΙ».

 Η Ομάδα Προσκόπων αρχίζει να εκπαιδεύετε σε πιο Προσκοπικά Θέματα όπως είναι οι Πρώτες Βοήθειες, η Σκαπανική, η Τοπογραφία και σε πολλά άλλα θέματα. Την εκπαίδευση την συμπληρώνει το παιχνίδι, οι δράσεις και οι εξορμήσεις στην ύπαιθρο και στην φύση που είναι ο φυσικός χώρος των Προσκόπων. Οι Πρόσκοποι μαθαίνουν να διαβιώνουν στην φύση χωρίς να την καταστρέφουν. Οι Πρόσκοποι χρησιμοποιούν το ρητό «ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ».

Η Κοινότητα Ανιχνευτών είναι η συνέχεια  της Ομάδας Προσκόπων. Εκεί τα παιδιά εκπαιδεύονται σε διαφορετική βάση και προετοιμάζετε για να αναλάβουν καθήκοντα Βαθμοφόρων με την ενηλικίωση τους. Επίσης εκεί μαθαίνουν για διάφορα θέματα τα οποία απασχολούν όλους τους έφηβους της ηλικίας τους. Οι Ανιχνευτές τηρούν το ρητό «ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ».

Οι συγκεντρώσεις του Συστήματος μας γίνονται κάθε Σάββατο στην εστία μας από τις 14.30-16.00 για την Αγέλη Λυκοπούλων και από τις 14.30-16.30 για την Ομάδα Προσκόπων και Κοινότητα Ανιχνευτών. Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε και εσάς κάποιο Σάββατο ώστε να δείτε από κοντά τι σημαίνει Προσκοπική Ζωή. Εγγραφές γίνονται κάθε Σάββατο την ώρα της Συγκέντρωσης. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 22489722.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις